Behind Time, 2019
Site-specific installation
700 × 465 × 315 cm.

In collaboration with Tian Titirat Skultantimayta

The triangular space under the lowest flight of stair is sometimes called spandrel, but the whole space, including that under the first landing does not have a specific term to itself, nor does it have a specific function.

The space usually stores things those are borderline between valuable and forgotten items, most of them are not of apparent present use, they might be relics from the old times in waiting for the case that they are prospectively useful again. So the space and what remains in store are associated more to the past and the future, kept away from the sight of present day.

They might eventually be brought back to light, used as they are intended, or disposed after a period of time has proven that their purpose in the household is certainly dead. Some of things in this space might have already slipped out of our cognition, until we are reminded of those we failed to remember we had or known. They are, in a way, the materialisation of resurfaced memories we thought we had forgotten. The stairs appeared varying the sharpness and brightness, from dark and blurry to bright and clear, similar to memories from our minds’ eyes which can be seen but not touched.

Behind Time was a site-specific mixed media installation by Titirat Skultantimayta and Sornrapat Patharakorn. It comprised of both tangible and intangible materials, namely light, wood, air, and the space itself. It was installed at Project Room, Gallery VER, Bangkok; the former lumber retail which Rirkrit Tiravanija turned into complex of art spaces. The exact room used to be lumber storage and it is now adjacent to gallery VER art storage.

The sculptural piece was made from off-cuts from suspended lumber retail business of Titirat’s retired grandfather who no longer runs business actively, and neither yet to terminate it.

Photos courtesy of Preecha Pattara